QUÈ SIGNIFICA RISC CARDIOVASCULAR?

Les malalties cardiovasculars són les malalties que afecten el cor i les artèries (fonamentalment del cervell, de les cames i del propi cor). Són importants per ser molt freqüents i greus; constitueixen la principal causa de mort als països desenvolupats. Són per exemple l'infart de miocardi, l'angina de pit o les trombosis cerebrals.

Què és el risc cardiovascular?


El risc cardiovascular és la probabilitat de tenir una d'aquestes malalties cardiovasculars en un determinat període de temps. Aquesta probabilitat depèn dels factors de risc cardiovascular. Existeixen uns factors de risc modificables i d'altres que no ho són. Els factors de risc cardiovasculars més importants són: el tabac, la hipertensió arterial, el colesterol i la diabetis. A més hi ha altres factors de risc que també influeixen en el risc cardiovascular com són: l'edat i sexe del pacient, els antecedents familiars de malalties cardiovasculars a edats primerenques, l'obesitat, la falta d'exercici físic i el consum excessiu d'alcohol.

És igual tenir-ne un que diversos factors de risc cardiovasculars?

Quan apareixen diversos factors de risc en el mateix pacient, encara que no tinguin gaire intensitat, llavors la probabilitat de sofrir aquestes malalties és més gran que quan es té un sol factor de risc. Per això és fonamental controlar o evitar els esmentats factors de risc per a així disminuir el risc cardiovascular.

Com puc disminuir el risc cardiovascular?

Vostè, amb ajuda del seu metge ha de tenir controlat el colesterol, la tensió arterial, el sucre (en cas de ser diabètic) i sens dubte fumar. D'aquesta manera disminuirà el seu risc de tenir una malaltia vascular. Hi ha coses que vostè pot fer des d'avui mateix per disminuir tots aquests factors de risc: - Evitar l'obesitat o l'excés de pes - Fer una dieta sana i variada: - Evitar greixos (pastisseria industrial, mantega, formatges i derivats "sencers" de la llet) o fregits. - Augmentar el consum de peix, fruites i verdures, llegums i cereals a més de productes lactis baixos en greix. - Evitar el consum excessiu i continuat d'alcohol. - Intentar ser constant en realitzar exercici físic (almenys tres vegades per setmana), com passejar, córrer, anar amb bicicleta... - No fumar. - Vigilar periòdicament el sucre, el colesterol i la tensió arterial.

Conegui el seu risc cardiovascular:

En els casos en els quals amb tot això no es pugui controlar o suprimir els factors de risc, o en els casos en els quals presenti un risc moderat-alt i sobretot si està en l'àrea de perill o perill màxim, llavors pot ser que sigui necessari afegir la presa de determinats fàrmacs. En aquest cas, també és necessari que es realitzi una "revisió" sobre com estan les seves artèries i el seu cor.

Per a això, és necessària la realització d'una ecografia doppler a nivell d'artèries cartotídies, aorta i artèries d'extremitats inferiors.

Si vostè presenta un risc de sofrir una malaltia cardiovascular, no dubti de contactar amb nosaltres a través de l'HOSPITAL DE MONTSERRAT